Sunday, August 30, 2015

Motivasi Pembinaan dan Pemantapan Sahsiah Murid Tahun 5

SK BERANANG : KHAMIS, Demi memanjukan lagi perkembangan sahsiah anak-anak didik di sekolah ini, guru penyelaras Tahun 5 dan guru-guru lain telah berkerjasama dengan unit Bimbingan dan Kaunseling untuk mengadakan program seumpama ini.
Program selama 2 jam setengah ini bertujuan menyuntik kefahaman kepada murid bahawa hidup kita selaku manusia di dunia ini hanyalah sementara. Paparan gambar beberapa orang murid sekolah rendah yang telah meninggal dunia merupakan satu fakta yang konkrit. Dari itu, seseorang manusia tidak boleh membiarkan hidupnya tanpa matlamat. 

Aktiviti selingan menambah erat hubungan sesama mereka disamping menilai sejauh mana kerjasama yang mampu mereka berikan untuk mencapat target dalam sesuatu pekerjaan.

Program di ikuti dengan ceramah motivasi, menimbul semangat dan kesedaran diri untuk terus menjadi hamba yang Soleh dan Solehah, anak yang membahagiakan kedua ibubapa dan murid yang cemerlang.

 En.Noorhisham, selaku guru Bimbingan menggunakan teknik hipnoterapi, teknik hipno ertinya membawa audien masuk ke alam relaksasi, ini bertujuan supaya mereka kembali tenang, relaks dan aman damai. Kemudian mengajak masuk ke minda alam alfa. Dari sini, audien di ajak merenung kembali masa lalu, mengingati tujuan hidup ini dan membina langkah menuju masa depan dengan cemerlang, gemilang dan terbilang.

Konsep ini dikatakan jauh lebih berkesan berbanding dengan azam biasa seorang murid. Dr Fadhilah Kamsah mengatakan kesannya adalah 10 kali ganda. Kerana konsep membina impian melalui bayangan, imagine, imaginasi adalah sangat kuat pengaruhnya.


Ceramah susulan siri 2 akan muncul untuk memberi kefahaman lebih mendalam.

No comments:

Post a Comment